Velikonoční kakaový beránek
Velikonoční kakaový beránek
Smetana a poměrně vydatná dávka tuku vám zaručí, že beránek nebude suchý a drobivý. Beránkovi nezapomeňte uvázat pěknou mašličku, ať je na velikonočním stole pěkný fešák.
Na velkou formu potřebujeme:
5 vajec
200 g moučkového cukru
200 g másla nebo Hery
120 ml smetany
30 g kakaa
1/2 lžičky skořice
280 g polohrubé mouky
kypřící prášek do pečiva
máslo na vymazání a strouhanka na vysypání formy
Troubu vyhřejeme na 160 °C.
Formu na beránka důkladně vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
Smetanu svaříme s kakaem a skořicí a necháme vychladnout.
Máslo s cukrem a žloutky utřeme (vyšleháme) do pěny, smícháme s kakaovou smetanou, vmícháme mouku s kypřícím práškem a na úplný závěr vyšlehaný tuhý sníh z bílků.
Těstem naplníme formu (objemnější část), přiklopíme a pečeme 50–60 minut.
Po vyjmutí z trouby vrchní část formy odklopíme a necháme zchladnout, teprve pak beránka z formy vyjmeme. Pocukrujeme a uvážeme mašličku